Sonntag, 12. Juni 2011

Tarte with apricots and lavender / Aprikosentarte mit Lavendel

Whenever you bought apricots which are not as delicious as you thought bake a cake! Apricot tarte -
a nice and easy and quick to make dessert!

Wenn man mal wieder Aprikosen gekauft hat, die nicht ganz optimal schmecken wie erhofft, einfach verbacken! Aprikosentarte, schnell und einfach zu machender Kuchen.

Tarte

 Ingredients/Zutaten

210 g puffpastry dough, selled frozen in plates (3 small plates) / 210 g Blatterteig, gefroren (3 Platten)
8 apricots, big and slightly firm: not mashy / 8 Aprikosen, große noch feste, nicht matschige
150 ml milk, low fat / 150 ml Milch, fettreduziert
2 eggyolks, big ones / 2 Eigelb, große
40 g almond flour and 40 g coconut flakes / 40 g geriebene Mandeln u. 40 g Kokosflocken
1 little teaspoon cornstarch / 1 kleiner Teelöffel Maisstärke
50 g sugar and additional 3 tablespoons for sprinkling / 50 g Zucker u. 3 Essl. Zucker zum Bestreuen
1 1/2 tablespoons butter / 1 1/2 Essl. Butter
1 tablespoon Amaretto - bitter-almond liquor / 1 Essl. Mandellikör (Amaretto)
6 saffron threads (saffron will give only a light flavor but it is the colour which is important) / 6 Safranfäden (Safran gibt in der geringen Menge nicht viel Aroma, es ist aber die Farbe auf die es ankommt)
2 sprigs Thyme
2 sprigs Lavender
3 tablespoons quince jelly / 3 Essl. Quittengelee

How to / Wie vorgehen:

Place saffron threads in almond liquor, let rest for 1 hour.

Safranfäden 1 Stunde im Likör ziehen lassen.

Roll puffpastry dough with a rolling pin into the size of the tarte pan, don't kneat the dough just line up smaller plates to one big plate and roll to size.

Blätterteig auf die Tarteformgröße ausrollen. Nicht kneten, sondern die Platten aneinander legen und ausrollen bis man eine große Platte von gewünschter Dimension erhält.

Line the pan with baking paper, line in the dough plate, trimm the edges for fitting and fill in left open spaces with the cuttings. Pince the bottom with a fork evenly - this prevents the uneven "blow up" of the puffpastry during baking process .

Form mit Backpapier auslegen, Teigplatte einlegen, die Ränder zurecht schneiden - Lücken mit den abgeschnittenen Teigresten befüllen. Den Boden mit einer Gabel einstechen - das verhindert, dass der Blätteteig beim Backen sich zu sehr und zu ungleichmäßig aufbläht.




Heat milk and 50 g sugar in a small pot. Reduce heat and beat in the eggyolks. Beat on low heat until the mixture thickens into a light cream - think of cooking vanilla pudding... (if you don't use an induction stove use a water bath to heat the cream) . Don't overheat or you'll get scrambled eggs! Add almond liquor and saffron and almonds/cocoflakes and mix. Let cool down, mix in the starch.

Milch mit 50 g Zucker in einem kleinen Topf aufkochen. Hitze reduzieren und die Eigelb einschlagen. Auf mäßiger Hitze solange weiter schlagen bis die Eiermilch andickt - ähnlich Pudding kochen... (wenn man nicht auf einem Induktionsherd arbeitet, das ganze lieber im Wasserbad machen). Nicht überhitzen sonst wird es Rührei! Mandellikör, Safaran und Mandeln, Kokosflocken dazugeben und unterrühren. Abkühlen lassen und Stärke einrühren.

Cream filled tarte


Cut apricots into quaters ( get rid of the stones). Place the almond/coco-cream on the dough. Arrange apricots nicley, sprinkle with thyme leaves and lavender blossoms and 3 tablespoons sugar. Place a little butterflake in each apricotwedge.

Aprikosen vierteln (Steine entfernen). Creme auf dem Teig verteilen. Aprikosen nett darauf ausrichten, mit Thymianblättchen und Lavendelblüten sowie 3 Essl. Zucker bestreuen. Kleine Butterflöckchen in die Aprikosenviertel setzen.
Amount of herbs - Kräutermenge!

Tarte filling: apricots with butter flakes and lavander/thyme

Bake the tarte at 200 degree Celsius, 30 minutes. After baking, heat 2 tablespoons quince marmelade in a microwave and glaze each apricotwedge with the hot marmelade. This will brighten up the fruits and gives a little more sweetness: cooked or baked apricots tend to be sour.
Let cool down. Serve with wipped cream, ice cream or as it is.


Tarte bei 200 Grad 30 Minuten backen. Nach dem Backen 2 Essl.Quittengelee in der Mikrowelle erhitzen und jedes Aprikosenviertel mit dem heißen Gelee glasieren.
Abkühlen lassen. Mit Schlagsahne, Eiscreme oder pur servieren.

Piece of cake


Kommentare:

Sissi hat gesagt…

Funny, I also made an apricot tart a couple of days ago, but completely different (will post it soon). Yours looks lovely and since last year I started to make a delicious apricot & lavender jam I am sure the lavender is perfect in your tart too!

Fräulein Trude hat gesagt…

Yup, there are lots of apricot tart recipes under the sun. Lavender is tricky: too much and it tastes like soap, but I do love lavender in some dishes.