Dienstag, 22. März 2011

Apfelkuchen mit Okara - Applebread

Ich bastle nun schon einige Zeit an eigemem Tofu und Konsorten. Fischer Tofu schmeckt einfach am besten und man produziert daneben fast keine Abfälle. Man kann nämlich auch die Rückstände der Tofuherstellung in Form von Okara verwerten.

Okara sind die ausgepressten Sojabohnenrückstände, sozusagen der Trester, der übrig bleibt, wenn man Sojamilch anfertigt. Mittlerweile bin ich fast mehr am Okara interessiert, als am Tofu.
Das letzte Beiprodukt war ein Apfelkuchen mit Okara

Some time ago I started to make my own Tofu and such. Tofu tastes the best freshly made and during Tofu production there will be no such thing as ugly remains (waste) left. What remains - after soy milk production, is Okara. Okara contains plainly soy beans, shredded with water, heated and pressed.
Last time I made apple bread some sort of apple cake with Okara


Für eine mittlere Kastenform braucht man:

1 Tasse Okara
1  1/2 Tassen Mehl
1/2 Tasse Zucker
2 große Eier
80 g Butter
5 Äpfel
10 getrocknete weiche Aprikosen, in kleine Stücke geschnitten
1 Zitrone: 1 Teel. Zitronenzesten, Saft 1/2 Zitrone
4 Essl. Amaretto
1 Päckchen Backpulver
1 Prise Salz

Äpfel schälen, entkernen, vierteln und in Scheibchen schneiden, mit Zitronensaft vermengen.
Zucker mit Amaretto, Eiern und geschmolzener Butter aufmixen, Rest  bis auf die Apfelspalten kurz einrühren,  zuletzt Äpfel untermischen, in eine Kastenbackform füllen und bei 180  Grad 45 min backen - Holzsstäbchenprobe machen.

So sieht das dann aus: der Rest



What you can see above is the last slice of apple bread.


For a medium bread pan you will need:



1 cup Okara
1  1/2 cups flour
1/2 cup sugar
2 large eggs
80 g butter, melted
5 apples
10 dried but soft apricots, roughly chopped
1 lemon: 1 teaspoon zest, juice from 1/2 lemon
4 tablespoons Amaretto (italian almond liquor) or soy milk, milk and a few drops almond arome
2 tablespoons milk
1 tablespoon baking powder
1 pinch salt

Peel, decore and quater the apples, slice them in small slices and toss these slices in lemon juice.
Mix sugar and Amaretto, eggs and melted butter, mix with everything left except apple slices. At least gently mix the batter with the apple slices and fill the cake batter into a buttered bread pan. Bake at 180 C up to 45 min or longer - cake should be nicely browned and a toothpick picked in the middle of the cake (bread) should come out dry and not sticky.
(Americans should use more sugar)

1 Kommentar:

Hiroyuki hat gesagt…

Congratulations on your new blog!

Your recipe sounds delicious! I especially like the dried apricots! Inspired by your recipe, I'm thinking of making my own version of apple bread (or maybe dried apricot bread).